Winkels

Winkels

De beste Dutch Design winkels van Amsterdam

Wat is een betere plek om het hart van Dutch Design te ontdekken dan door een wandeling door Amsterdam te maken. Amsterdam Magazine tipt de beste plekken voor Dutch Design.

moooi7 2
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

Nederlands design (ook wel Dutch Design) kan worden omschreven als eigenzinnig, innovatief en humoristisch, maar tegelijkertijd is het sober, minimalistisch en ook een beetje extravagant. Tot de jaren tachtig stond Nederland vooral bekend om zijn grafische vormgeving. Nederlands design werd al snel een bekende term, vooral in de jaren negentig toen een groep genaamd Droog de Salon de Mobile in Milaan betrad. Het hart van Dutch Design vind je in Mokum. Zie hier onze lijst met favorieten.

Moooi
Utrechtsestraat 145-147

Meest bekend om zijn Knotted Chair (1995), die hij ontwierp voor het Droog-label, is Marcel Wanders waarschijnlijk een van de bekendste namen van het Nederlandse design. Moooi, ongeveer vijftien minuten lopen vanaf Amsterdam Centraal, is het designlabel van Marcel Wanders (voorheen Wanders Wonders). Het is een goede plek om je ontwerprondleiding te starten. Wanders is nog steeds erg betrokken als productontwerper en eigenaar. Hij maakt speelse, kenmerkende ontwerpen, variërend van verlichting en meubels tot accessoires.

Als we Moooi noemen, moeten we ook Maarten Baas noemen. Een andere prominente Nederlandse ontwerper, Maarten Baas, ging naar de Design Academy van Eindhoven. Terwijl hij nog studeerde, werd zijn Knuckle-kandelaar in productie genomen. Maarten Baas studeerde in 2002 af met de inmiddels algemeen bekende Smoke and Clay-serie. Voor de smoke serie verbrandde Maas meubelstukken en behandelde ze met een speciale coating om ze vervolgens weer perfect bruikbaar te maken. De Smoke-serie is gekocht voor verschillende permanente collecties van toonaangevende musea over de hele wereld (Victoria & Albert Museum, Groninger Museum en het Montreal Museum of Fine Arts) en is ook onderdeel van de Moooi-collectie.

X BANK
Spuistraat 172

Vlak naast Hotel W vinden we X BANK, een zelfbenoemde schatkamer van Nederlands design. En het is vrij indrukwekkend moeten we zeggen. Met meer dan 700 vierkante meter en meer dan 180 Nederlandse designlabels is hier voor iedereen wat te vinden. Ze hosten hier ook evenementen en tentoonstellingen.

The Frozen Fountain
Prinsengracht 645

Een van de winkels die de collecties van deze ontwerpers voor het eerst aanboden, was The Frozen Fountain, een ander Nederlands designcentrum in de stad. De winkel is al sinds de jaren tachtig in Amsterdam, maar zat eerst op een andere locatie. Het begon allemaal met een idee van Dick Dankers, die ontwerpers en vakmensen samen wilde brengen in een prachtige en originele collectie. De grote doorbraak kwam in de jaren negentig toen ze begonnen met het verkopen van eenmalige items en limited editions van nu topontwerpers zoals Piet Hein Eek, Jurgen Bey, Marcel Wanders, Ineke Hans, Hella Jongerius en Studio Job. Piet Hein Eek had op dat moment zijn inmiddels beroemde (en afschuwelijk gekopieerde) kast gemaakt van sloophout vrijgegeven. De reeks sloophout artikelen en vernieuwde oude materialen was het begin van een geheel nieuwe richting in de wereld van het Nederlandse (en internationale) design. Je vindt niet alleen meubels bij The Frozen Fountain, maar de werken van grote Nederlandse fotografen zijn ook te zien in deze geweldige winkel.

wonderwoods

WonderWood
Rusland 3

Wanneer we het over Dutch Design hebben, kunnen we WonderWood (een winkel en galerij in één) niet vergeten. Hier kun je de wondere wereld van hout ontdekken in design, meubels, kunst, gadgets en nieuwe talenten. WonderWood heeft een brede en interessante collectie van vintage stoelen en tafels uit de jaren 1940, 1950 en 1960. Naast de zeldzame originelen verkopen ze ook re-makes van bekende designmeubels, de zogenaamde multiplex-klassiekers. Ook vind je hier nieuwe designstukken van Nederlandse ontwerpers zoals Richard Hutten, Aldo Bakker en Jeroen Wand om er maar een paar te noemen. Tip: vergeet niet om naar de plafonds uit 1565 te kijken. Hoewel ze meer dan 450 jaar oud zijn, zijn ze nog steeds in goede staat.

Hotel Droog
Staalstraat 7a

Iedereen die iets weet van Nederlands design kent Droog. Het werd in 1993 opgericht door Gijs Bakker en Renny Ramakers toen zij voor de eerste keer de Salon de Mobile in Milaan betraden en hun Droog-ontwerp presenteerden. De naam verwijst naar de eenvoud en het droge gevoel voor humor van de voorwerpen die ze naar de Salon de Mobile brachten. Ze creëerden een flinke oproer in de media met voorwerpen als een stoel gemaakt van lompen, de ladekast en een melkfleslamp van ontwerpster Tejo Remy. Ze brachten ironisch ontwerp, als een tegenbeweging tegen al het serieuze Scandinavische design dat op dat moment in de wereld gaande was.

Stedelijk Base

Stedelijk Museum
Museumplein 10

Als je naar het zuiden loopt, kun je het Stedelijk Museum niet missen dat een aantal iconen van Nederlands design in zijn collectie heeft, waaronder de Knotted Chair van Marcel Wanders en de Red and Blue Chair van Gerrit Rietveld. In samenwerking met een van de grootste namen in Dutch Design, Rem Koolhaas, heeft het Stedelijk Museum een ​​permanente collectie gecreëerd die bekend staat als Stedelijk BASE. Koolhaas is de founding partner van architectenbureau OMA en zijn onderzoek georiënteerde tegenhanger AMO. Het is gehuisvest in een kelder van 1340 m2, die eerder werd gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen.

Store-Without-a-Home

Store Without A Name
Haarlemmerdijk 26

Op de Haarlemmerdijk kun je niet zomaar voorbij Winkel zonder naam lopen. Oorspronkelijk begon dit als een pop-up store. Zwervend door de stad, vond het op de Haarlemmerdijk eindelijk een permanent thuis. De winkel verkoopt betaalbare stukken design. Ze hebben een breed scala aan Nederlandse ontwerpen, zoals keramiek van Lammers & Lammers. Of misschien vind je de Storytiles leuk, die verwijzen naar typische Nederlandse tegels, maar hun eigen illustraties hebben. Ook hebben ze hier een ruime selectie aan dier-gerelateerde kunstwerken zoals tapijten, papierenkunstwerken en knuffelbeesten.

neef-louis

Neef Louis
Papaverweg 46

Hoewel Amsterdam Noord een beetje uit de richting van deze andere winkels is, is het de veerboot zeker waard. Neef Louis is een bekend begrip in de stad Amsterdam. Producenten gaan erheen voor de decoratie van hun sets en tal van restaurants lenen hier items om op hun locatie door te verkopen. Ze hebben van alles, van een echte stationsklok tot echte vintage stoelen, kasten en nog veel meer; je weet hier nooit waar je tegenaan loopt.

Noordermarkt
Mondays 09:00-13:00

Maandag is waarschijnlijk niet je favoriete dag van de week, maar dit kan veranderen als je tussen 9:00 en 13:00 uur naar de Jordaan gaat. Op de Noordermarkt is de kans groot dat je een verbluffend Nederlands ontwerp tegenkomt. Sommige van de stands verkopen eersteklas vintage meubels. Een kleine insider tip, check de kraampjes bij café Finch zijn daar scoor je soms zomaar wat Nederlands design.

De aantrekkingskracht van Dutch Design?

Dus, wat is er nu zo bijzonder aan Dutch Design? Auteur en journalist Tracy Metz legt uit dat “de Nederlanders het vermogen hebben zichzelf voor de gek te houden en de koppigheid om dingen te combineren die meestal niet combineren.” We zien dit in al deze winkels en plaatsen tijdens deze kleine Nederlandse Design tour. We hopen dat je met veel plezier onze suggesties bezoekt! Hou onze pagina in de gaten voor meer gave winkels, coole concept stores en bijzondere markten.





Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.