Kunsthuis Amsterdam is gevestigd in een voormalig bankgebouw in Oud-Zuid. In 2015 kocht Mulder met zijn broer de ruimte en maakten er een indrukwekkende expositieruimte van bijna 300 m2 van. Met regelmaat organiseren ze er tentoonstellingen van bekende kunstenaars zoals David Yarrow, Bryan Adams, Selwyn Senatori, Mart Visser, Paco Raphael en anderen.
Tijdens het interview en het ophangen van nieuw werk wordt zijn liefde voor kunst duidelijk. Hij meet nauwgezet de ruimte tussen de kunstwerken en maakt kleine aanpassingen om het er perfect uit te laten zien. Duidelijk een man met passie en een hands-on mentaliteit.
Kun je beschrijven hoe Kunsthuis Amsterdam tot stand is gekomen?
“Mijn broer Bart en ik zijn begonnen als kunstliefhebbers. Rond onze dertigste, toen we wat meer geld te besteden hadden, werden we langzaamaan kunstverzamelaars. Op een gegeven moment hadden we meer kunstwerken dan we in ons huis kwijt konden. Maar dat weerhield ons er niet van om nog meer kunst te kopen. Het kwam op een punt dat we ofwel moesten stoppen ofwel iets serieus moesten doen met onze kunstcollectie.”
“Mensen die onze aanwinsten zagen, waren altijd geïnteresseerd om er meer over te weten te komen. Ze wilden weten wie het gemaakt had of waar we het gekocht hadden. Bart en ik deelden graag onze passie. Daarom kozen we ervoor om onze collectie aan andere mensen te blijven tonen. Toen er een geschikte locatie in Leiden vrijkwam, openden we onze eerste galerie. Kunsthuis Leiden was geboren en werd al snel een succes. We konden groeien. Een van de nieuwe locaties was Kunsthuis Amsterdam.”
Wat maakt Kunsthuis Amsterdam anders dan andere galeries?
“We hebben ons altijd afgevraagd waarom mensen een bepaalde vorm van schroom voelen om een galerie binnen te stappen. Ik ken dit gevoel zelf ook. Meestal komt dat ongemak door de sfeer in die galeries. Misschien voel je een bepaalde houding waardoor je je niet welkom voelt. Of je hebt het gevoel dat je te weinig van kunst weet om een gesprek over een kunstwerk te beginnen. Bij Kunsthuizen willen we dat mensen binnenkomen, een kopje koffie drinken en genieten van hun tijd hier. Kijk naar de kunstwerken, praat erover met de mensen om je heen, neem zelfs je kinderen mee als je wilt. Kunst moet een plezierige ervaring zijn en voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar zijn.”
“We zijn gastvrij voor mensen met allerlei budgetten, en we communiceren onze prijzen op een eerlijke en open manier. Bij Kunsthuizen kun je het aankoopbedrag van een kunstwerk op het eerste gezicht zien. Dat is bij de meeste andere galeries nog ongebruikelijk. Onze visie is dat een kunstwerk bij iemand moet passen qua smaak, maar ook qua geld. Veel klanten zijn positief verrast door onze transparantie.”
“Bij Kunsthuizen kopen we de werken van onze kunstenaars vooraf in. Hierdoor hebben we in de loop der jaren een grote collectie opgebouwd waar klanten uit kunnen kiezen. Je kunt deze hedendaagse kunstwerken kopen, maar ook uitlenen. Het systeem van kunstuitleen is niet nieuw voor Nederland, maar de manier waarop wij het gebruiken is anders. Traditionele kunstuitleenbedrijven hebben veel werken beschikbaar, maar ze hebben niet hetzelfde kwaliteitsniveau als wij. Mijn broer en ik vonden altijd dat we kunstwerken van gevestigde of zelfs beroemde kunstenaars ook toegankelijk moesten maken voor beginnende kunstverzamelaars met een krap budget. Dus hebben we het kunstuitleensysteem aangepast om een breder publiek aan te spreken. Nu kan zelfs een jonge kunstliefhebber de deur uitstappen met een Damien Hirst of een David Yarrow om mee naar huis te nemen. Dat is altijd ons doel geweest en het is echt leuk om te zien.”
Hoe werkt het uitleensysteem?
“Als je geïnteresseerd bent in een kunstwerk in een van de Kunsthuizen, kun je besluiten om het te kopen of te lenen. Dit kan ook online. Je klikt op het kunstwerk van je keuze en je ziet het aankoopbedrag of de maandelijkse kosten voor het lenen van het kunstwerk. Je betaalt 1% van het totaalbedrag voor de eigenlijke huur en nog eens 1% die telt als spaartegoed. Dat spaartegoed loopt op. Je kunt het spaargeld gebruiken om een ander kunstwerk te lenen of te kopen. Bij Kunsthuis Amsterdam kun je altijd besluiten om het kunstwerk dat je in bruikleen hebt te kopen voor het oorspronkelijke aankoopbedrag. Dus zelfs als een kunstwerk drastisch in waarde is gestegen in de tijd dat je het in huis hebt, heb je nog steeds het recht om het te kopen voor het oorspronkelijke aankoopbedrag. Je bruikleen wordt altijd een investering.”